De zeven eigenschappen voor succes in je leven

De zeven eigenschappen voor succes in je leven

Dit is het boek, waar het voor mij allemaal mee begon. Het inspireerde mijn leefstijlverandering en ontstak mijn passie voor een gezonder en effectief leven. Daarom is het ook de eerste boekrecensie die ik hier publiceer.

Dr. Stephen R. Covey
Stephen Covey was een Amerikaanse auteur, die onder andere met dit boek, vele mensen heeft geïnspireerd een succesvol en gelukkig leven te leiden. Hij gaf les in de toepassing van de 7 eigenschappen, die ook in dit boek worden beschreven. Dit deed hij zowel voor, als na het succes van zijn boek.

De 7 eigenschappen
In het eerste deel van het boek legt Dr. Covey het ontstaan van “de 7 eigenschappen” uit, aan de hand van de zoektocht naar een oplossing voor de problemen van zijn zoon. Door de levendige en toegankelijke schrijfstijl, is het makkelijk je met het verhaal te identificeren. Het leest makkelijk en de gevoelens die Covey bescrhijft zijn herkenbaar. Vooraf was ik bang voor de nogal “Amerikaanse” toon, die ik verwachtte. Dit is echter heel erg meegevallen. Het wordt wel duidelijk, dat het een levenswijze is, waar Covey je enthousiast voor wil maken, maar Covey is ook eerlijk.

“De zeven eigenschappen zijn geen psychologische formule voor een positieve levenshouding. Ze zijn in harmonie met de natuurwetten van groei en dienen als leidraad bij de ontwikkeling van onze persoonlijke en interpersoonlijke effectiviteit.„

In ieder volgend hoofdstuk van het boek wordt één van de zeven eigenschappen behandeld. Ook bevat ieder hoofdstuk van het boek opdrachten, om tot toepassing en ontwikkeling van jouw zeven eigenschappen te komen. Doordat ieder hoofdstuk een nieuwe eigenschap behandelt kun je ervoor kiezen, om niet verder te lezen totdat je toe bent aan de nieuwe eigenschap. Door het inspirerende effect, dat het boek op mij had, kon ik het echter niet op deze manier aanpakken. Eerder zou ik je dan adviseren, om het boek gewoon te lezen. Toe te passen wat je aanspreekt en daarna het boek nog eens te lezen, om echt actief de opdrachten en eigenschappen toe te passen. Of, zoals Covey vraagt, met een pen en papier ernaast.

De opdrachten sporen je aan om aan het werk te gaan en te reflecteren op je huidige leven. De daadwerkelijke verandering bereik je alleen door een proactieve houding, die je natuurlijk met behulp van dit boek ontwikkelt. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen. De weg naar een leven met een aantal heldere principes gaat geleidelijk aan en er worden gelukkig geen te hoge verwachtingen gecreeërd. De ontdekkingen, bij het uitvoeren van de opdrachten kunnen confronterend zijn, maar uiteindelijk word wel duidelijk hoe je een betere balans kunt bereiken.
Als je namelijk leeft vanuit principes, kun je alles veranderen wat je wilt, je basisprincipes blijven in stand.

“Een aantal goede principes als centrum is het fundament voor de ontwikkeling van de vier basisfactoren van ons leven. Mensen en dingen veranderen vaak, goede principes niet. Daaraan ontlenen we onze zekerheid. We kunnen erop vertrouwen. Principes reageren nergens op. Ze worden bijvoorbeeld niet boos. Ze gaan er niet met je beste vriend vandoor en proberen je ook niet te grazen te nemen.„

Een aanrader dus, als je op zoek bent naar inspiratie om je levenswijze te veranderen of wat evenwichtiger in het leven te staan.

Reacties

reacties