Topsport
Het leven gaat over pieken en dalen. Topsport gaat over winnen en verliezen. Topsport is voor niet voor iedereen weggelegd. Bij topsport gaat het over topprestaties. Ik zou ook wel topprestaties willen neerzetten. Topsporters zijn behalve getalenteerd, ook mentaal ijzersterk. En omdat iedereen mentaal sterker kan worden, schrijf ik dit artikel. Over wat wij volgens mij kunnen leren van topsporters.

Topsport is 1: niet bang zijn voor een uitdaging

Een topprestatie neerzetten is niet makkelijk. Het leven zit zonder twijfel, altijd vol uitdagingen. Tegenslagen inbegrepen, dat zijn immers ook uitdagingen. Angst is altijd de slechtste raadgever en kan je behoorlijk beperken. Het is een verlammende emotie. Voor een sporter is iedere wedstrijd weer een uitdaging. En zonder wedstrijd geen overwinning, zonder uitdaging geen vooruitgang! En vooruitgang is toch juist wat we willen? Dus ga op zoek naar de uitdaging!

“Je moet gretig blijven en uitdagingen zoeken – Ielja Strik„

Topsport is 2: durf te kiezen!

Om je doel te bereiken moet je soms moeilijke keuzes maken. Afleidingen weerstaan, om te zorgen dat jij recht op je doel af blijft koersen.
En dat betekent soms ook offers brengen. Topsporters zijn hierin een perfect voorbeeld. Zij missen bijvoorbeeld de geboorte van hun eerste kind, om te kunnen schitteren op de olympische spelen. Dat zijn duivelse dilemma’s. Dan is kiezen tussen een borrelnootje of een plakje komkommer in je dieet, toch een peuleschil? Of vroeg naar bed, om morgen fit op je sollicitatiegesprek te verschijnen?
Dit is wat Olympisch en wereldkampioen turnen Epke Zonderland ervan zegt:

“Als je een doel hebt, dan moet je er soms gewoon even voor gaan. – Epke Zonderland„

 

Topsport is 3: ontwikkel zelfvertrouwen

 
Zonder zelfvertrouwen daag je jezelf niet genoeg uit. Tenzij je dit ziet als doel op zich natuurlijk. Als je niet in jezelf gelooft, wie zal dat dan doen? Als jij gelooft in je doel, kun je je beter focussen en dan zul je je doel halen. Je doel bereiken zorgt op zich al voor meer zelfvertrouwen, maar zonder een basisvertrouwen zul je geen uitdagingen durven aangaan. Boksmeester Muhammad Ali zei ooit over zijn succes:

“It’s lack of faith that makes people afraid of meeting challenges, and I believed in myself. – Muhammad Ali„

 

Topsport is 4: tegenslagen relativeren en overwinningen vieren

 
Het is geweldig om te zien hoe topsporters met hun verliezen kunnen omgaan. Ze lijken te beschikken over een enorme veerkracht om iedere tegenslag te relativeren. Achter de schermen hebben ze natuurlijk ook wel verdriet om die tegenslag, maar dit duurt nooit lang. Uit een overwinning putten ze kracht. Door de overwinningen groots te vieren bouwen ze genoeg kracht op, om de volgende tegenslagen weer te kunnen relativeren. Want heb je ooit een wereldkampioen horen zeggen, dat die overwinning niet zoveel voorstelde?

“Als je ook je overwinningen relativeert, is het plezier er zo af – Epke Zonderland„

 

Topsport is 5: Kijk als een winnaar!

 
Winnaars zien kansen en mogelijkheden, om dichter bij hun doel te komen. Het zorgt ervoor dat ze in hun “winning mood” komen. Je herkent vast wel die flow als dingen lekker lopen. Dan lijkt alles als vanzelf te gaan en je kunt je perfect concentreren op je doel. En die “winning mood” is onmisbaar als jij je topprestatie wilt leveren. Dus voel je de flow niet? Stel jezelf dan de vraag: “welk stapje kan ik nu zetten om dichterbij mijn doel te komen?”.

“If you want to be a champion, you have to look like a champion. – Anton Geesink„

Reacties

reacties