Change 2014
Allereerst, gelukkig nieuwjaar! Maar hoe was jouw 2013? Het is mij opgevallen, dat veel mensen in mijn omgeving 2013 als een ‘slecht’ jaar betitelen. Jij ook? En waarom? Diezelfde mensen hebben hun hoop gevestigd op 2014. Dat wordt HET jaar! Maar waarom 2014 wel en 2013 niet? Allemaal vragen die dat bij mij heeft opgeroepen.

Terugkijkend op mijn 2013, kan ik zeggen dat het misschien niet het leukste jaar was. Ook niet het makkelijkste. Ik vond het wel een van de mooiste en meest cruciale jaren. En waarom? Het begin was moeilijk. Ik zat in een ongezonde werksituatie, had hierdoor en alle ellende van de voorgaande jaren, allerlei spierspanning die me flink in de weg zat. En bovendien was ik nog verschrikkelijk onzeker. Het “ik kan het niet meer aan” gevoel en “waarom gebeurt MIJ dit?” gevoel ken ik maar al te goed.

Aan het begin van ieder jaar neemt iedereen zich voor om er een topjaar van te maken. Ja toch? Jij ook? Nou, ik dus ook! Dat betekent alleen wel dat je moet loskomen uit al die beperkende patronen. Verassing! Die heb je zelf gemaakt. Je kunt ze dus ook zelf weer doorbreken. Al is dat het moeilijkste van alles, natuurlijk. Uiteindelijk heb ik in 2013 daardoor wel de volgende dingen bereikt:

– Gestopt met roken

– Mijn baan beëindigd (zonder een nieuwe in het vooruitzicht)

– Een gezond eetpatroon ontwikkeld

Maar bovenal, heb ik hierdoor een totaal andere mentaliteit ontwikkeld! Ik kan enorm geïrriteerd raken, als mensen zeggen dat ze geen keus hebben. Je hebt altijd, maar dan ook ALTIJD een keuze! Een goed voorbeeld was het beëindigen van mijn arbeidsrelatie met mijn werkgever. Ik had geen vooruitzicht op een nieuwe baan. Dus wat stond me te wachten? Aan de andere kant leverde die baan me zoveel spanningen op, dat ik mezelf totaal verloren was. Alleen moest de huur wel betaald worden, de katten gevoed en ik moest mezelf bedruipen. Dus…. Ik had geen keuze. Dacht ik. Maar natuurlijk wel! Alleen moet je jezelf een andere vraag stellen! Welk risico neem ik? Ben ik bereid om dat risico te nemen? En als je je keuze hebt gemaakt. Heb er dan vrede mee en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Ik wist ook niet dat ik al na 2 maanden weer aan het werk zou zijn. En ik kreeg er een omgeving voor terug, waar ik ontzettend gelukkig ben!

Kortom, 2013 was een succesvol jaar! En ter inspiratie voor het nieuwe begin in 2014:

“Gelukkig zijn is een keuze die op zijn tijd inspanning vraagt.„

Waar ga jij je dit jaar voor inzetten om je gelukkig te voelen?

Reacties

reacties